Före begravningen

Före begravningen

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.6/5.0 på 25 betyg

Ett ljus har brunnit ut, och lågan har slocknat för gott. Som anhörig upplever man ofta att vardagen stannar upp. Sorgen kan göra att man känner sig oförmögen att utföra några som helst sysslor. Ändå är det mycket att tänka på, många beslut som måste fattas relativt omgående före en begravning kan ske.

album minnen

Var inte rädd för att be släkt och vänner om hjälp med allt som måste göras före begravningen. Du som anhörig ska inte behöva stå ensam med sorgen och alla förberedelser. Människorna i din omgivning kanske inte heller riktigt vet hur de ska närma sig dig, så om du kontaktar dem istället så blir kontakten naturligare.

Vad händer när någon dör?

När någon avlider på sjukhus eller äldreboende brukar de anhöriga oftast få tillfälle att komma dit och ta avsked, innan den avlidne förs till bårhuset. Kort därefter transporteras den döde i kistan till ett bisättningsrum där kistan får stå fram till begravningen. Om dödsfallet sker i hemmet förekommer det att man transporterar kistan direkt till bisättningsrummet, vilket kräver ett snabbt beslut när det gäller val av kista.

Tömning av bostad

Det är mycket som måste ordnas med efter ett dödsfall. Bland annat den avlidnes bostad, i det fall han eller hon bodde ensam. Man behöver tömma bostaden på färskvaror, placera om eventuella husdjur, kolla upp försäkringar och abonnemang och mycket annat. För en utförligare beskrivning över många av de praktiska saker som måste göras, se vår Checklista vid dödfall.

Att anlita begravningsbyrå

Det är inget måste, att ta hjälp av en begravningsbyrå. Men om du inte har för avsikt att planera begravningen på egen hand, bör du kontakta oss så snart som möjligt. Du kan gärna vänta några dagar för att hinna bearbeta det inträffade, men tänk på att gravsättning eller kremering måste göras inom 30 dagar efter dödsfallet. Och ganska tidigt behöver du ta ett beslut om vilken begravningsordning du vill ha och hur gravsättningen ska gå till.

Hos oss på Fenix får du en personlig rådgivare från första stund, som hjälper dig genom hela planeringen. Allt från att boka tider för ceremoni och gravsättning till panering av minnestund. Vi hjälper även till med den ibland krångliga juridiken som uppstår vid ett dödsfall.

Här kan du läsa mer om att planera en begravning.

Sätta in dödsannons

En dödsannons i dagspressen är ett effektivt sätt att informera allmänheten och släktningar som inte hör till den allra närmaste familjekretsen. Däremot hart du troligtvis redan informerat de närmaste vännerna och arbetskamraterna om dödsfallet.

Dödsannonsen är inte bara till för att informera om att någon har avlidit, utan också ett sätt att tala om var och när begravningen äger rum, vilken klädkod som önskas samt information om en eventuell minnesstund efter begravningen.

Först och främst annonserar man i lokaltidningen på den ort den avlidne bott. Det kan också vara aktuellt att sätta in en dödsannons i andra orters tidningar eller i en större dagstidning.

Blomsterarrangemang för ceremonin

förberedelse begravning kyrkaBlommor förekommer på nästan alla begravningsceremonier. De ger en vacker inramning, och man kan smycka såväl kistan som lokalen där ceremonin hålls och lokalen för minnesstunden. Här kan det vara bra att veta att det inte finns några måsten. Du väljer blommor och andra dekorationer helt efter ditt eget huvud. Du kan plocka blommor själv, om säsongen är den rätta eller beställa dem hos en florist – eller en kombination av båda. Se vårt utbud av blommor.

Det finns olika typer av blomsterarrangemang. Den större kistdekorationen, som i regel beställs av dödsboet, är avsedd att pryda själva kistan. De närmast anhöriga lämnar i regel något mindre, stående blomsterarrangemang eller en krans, med en skriven sista hälsning till den avlidne. Ofta har också besökarna på begravningen med sig en handblomma att lägga vid kistan eller ute vid graven.

Det är också vanligt att man smyckar lokalen med vackra blommor. Bänkrader, bord, sittplatser och entré är några vanliga platser där man brukar placera ut blommor och tända ljus.

Välj kista i god tid före begravningen

Det är lag på att man måste ha en kista på alla begravningar, oavsett om den avlidne ska jordbegravas eller kremeras. Kista beställer du i samband med att du bokar begravningen, ibland ännu tidigare – t.ex. om dödsfallet skett i hemmet och den avlidne skall föras direkt till bisättningslokalen.

Kistor finns i alla tänkbara färger och utföranden, och är för många anhöriga ett av de svåraste valen. Ofta slutar det med att man beställer en mycket dyrare kista än man tänkt sig, av rädsla för att verka ”snål”. Men kom ihåg att det inte finns något som är rätt eller fel; det är inte priset på kistan som avgör om en begravning är vacker eller värdig.

En vanlig kista kan kosta mellan 6 000 och 10 000. Det finns kistor som kostar över 100 000 kronor, medan en enkel så kallad direktkremationskista kostar ca 2 500 kronor. Skall den avlidne kremeras så är det inget konstigt i att beställa en enklare kista. Vill man, så finns det vackra bårtäcken att låna i de flesta församlingar.

Läs mer här om att välja kista.

Att välja urna

Om den avlidne ska kremeras behöver du, förutom kistan, också bestämma vilken urna du vill ha. Urnan kan vara enkel eller elegant och påkostad – det beror lite på hur gravsättningen ska ske. Har du till exempel valt gravsättning i minneslund är det vanligt att askan gravsätts i en tygpåse, eller som den är. Ska askan spridas i minneslunden behöver du ofta inte ha en urna. Däremot krävs en urna vid gravsättning i urn- eller kistgrav.

Ett av de tillfällen då man kanske vill ha en lite finare urna är om kremeringen sker före ceremonin, och begravningsakten hålls med urna istället för kista. Här kan du läsa mer om begravning med urna.

Bestämma hur gravstenen ska se ut

SAKNASEn gravsten är ett monument över ett liv som varit. Den ska finnas kvar i många år, och ofta är därför valet av gravsten ett av de besvärligaste besluten att ta. Och ofta är vi som anhöriga mycket noggranna när vi ska välja material och inskription.

Olika kyrkogårdar har olika regler för hur gravstenarna får se ut, och det kan skilja sig mellan olika kvarter inom samma kyrkogård. Därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller för den begravningsplats du valt.

Förr såg nästan alla gravstenar ungefär likadana ut. Numera finns det en uppsjö av olika material, modeller och utföranden att välja på. För dig som står i begrepp att se ut en gravsten finns mer information att läsa här: Att välja gravsten.

Visning – ett sista avsked före begravningen

De närmaste familjemedlemmarna får ofta möjlighet att komma till sjukhuset för att säga farväl. Men för att även övriga släktingar, vänner och arbetskamrater ska få samma möjlighet är det ganska vanligt att man genomför en visning av den döde före begravningen.

Vi brukar rekommendera att man håller visningen så snart som möjligt efter dödsfallet, helst inom en vecka. Kroppen förändras relativt snabbt, och väntar man längre kan många tycka att det är obehagligt att se den avlidne. I vissa fall balsamerar man kroppen, om man håller visningen senare.

Planering av begravningsceremonin

Det första man måste bestämma är vilken form av begravning man ska ha. Kyrklig eller borgerlig? Eller kanske något annat trossamfunds begravningsordning. I en kyrklig begravning följer man en fast ordning med ett fåtal möjligheter att påverka innehållet. Vill man ha frihet att helt bestämma innehållet i ceremonin är en borgerlig begravning det bästa alternativet.

Därefter finns det många andra frågor att ta ställning till. Var ska ceremonin hållas, vilka ska komma på begravningen – bara de närmaste eller alla som vill? Det är något du bör ha angett i dödsannonsen. Ska kistan vara öppen eller stängd? Andra saker att fundera över är vilken musik som ska spelas, vilka blommor man vill ha och om någon vill läsa ett stycke eller hålla ett tal. Mer om att planera ceremonin hittar du här.

Ta fram eventuella trycksaker

Vid sidan om dödsannonsen i tidningen är det många som väljer att skicka personliga inbjudningskort med tid och plats för begravningen. Det är ett säkrare sätt att verkligen nå fram med informationen, eftersom det är många som inte prenumererar på någon tidning. Andra alternativ att skicka inbjudan är via sociala medier och/eller e-post.

Före begravningen trycker många även upp ett begravningsprogram. Det är absolut inget måste, men det är ett bra stöd för många som aldrig varit på en begravning förut. Med hjälp av ett tryckt program har de lättare att följa med i vad som händer och slipper känna sig osäkra på vad som händer härnäst.

För att hjälpa begravningsgästerna tillrätta kan vi också ha en representant på plats, som dessutom tar hand om allt det praktiska runt ceremonin och fungerar som problemlösare om något oförutsett skulle inträffa.

Planera för minnesstunden

Många väljer att arrangera en minnestund efter begravningen. Det är ett tillfälle för anhöriga och vänner att få en stund tillsammans med en bit mat, och ge varandra stöd i en svår tid.

Syftet med en minnesstund är att, precis som namnet antyder, minnas den avlidne tillsammans. Ofta finns det en minnesbok där gästerna kan skriva en hälsning. Ofta spelas musik, både som livemusik och från CD-spelare.

Du bjuder själv in gästerna, och om du så önskar kan vi på Fenix hjälpa till med OSA via vår hemsida.

Behöver du hjälp med att planera begravningen?

Vi på Fenix Begravning har hjälp många att ordna en fin och minnesvärd begravning för en älskad familjemedlem. När du kontaktar oss får du från första stund en personlig rådgivare som finns vid din sida under hela tiden fram till ceremoni och gravsättning. Du kan även få hjälp med att lösa de juridiska krångligheter som ibland uppstår i samband med ett dödsfall.

Ring oss för kostnadsfri rådgivning! Vi finns här sju dagar i veckan mellan 8.00 och 20.00 – du når oss via e-postadress kund@fenixbegravning.se och på telefonnummer.