Begravning utomlands

Begravning utomlands

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 28 betyg

Det är många som bott i Sverige i åratal men som ändå vill begravas i sitt hemland när den dagen kommer. Ändå är det bara en bråkdel som faktiskt begravs i det land de föddes. Det som sätter käppar i hjulen är de ibland enormt höga kostnaderna. En begravning utomlands kräver dessutom mycket förberedelser.

kista transport utomlands

Det finns många anledningar till att man vill begravas i ett annat land. Den vanligaste orsaken är att man har kommit till Sverige och kanske bott här i många år men ändå vill bli begravd i sitt hemland. Statistiken säger dock att ju längre man har levt i Sverige, desto vanligare är det också att man begravs här.

Bra att veta om gravsättning i annat land

Det kan bli ett antal turer i byråkratins kvarnar när man vill föra hem en avliden till den sista vilan i hemlandet. Här är några saker du bör känna till:

  1. Transport av en avliden utomlands kräver dubbla kistor. Kroppen måste placeras i en hermetiskt tillsluten zinkkista, som inte kan läcka fukt eller eventuell smitta. Zinkkistan, som innehåller ett absorberande material, läggs sedan i en kista av trä.
  2. Begravningsavgiften täcker inte begravning utomlands.
  3. När man ska transportera en kista utomlands måste det alltid finnas en formell mottagare av kistan när den anländer. Du måste ange namn och personnummer tillsammans med ett telefonnummer. Mottagaren måste kunna identifiera sig när hon eller han ska hämta ut kistan.
  4. Att planera och administrera en utlandstransport kan ta upp till en vecka, då många intyg ska tas fram och i vissa fall översättas.
  5. Vi på Fenix hjälper er med alla förberedelser och kontakten med ambassader och flygbolag.

Begravning utomlands kan medföra stora kostnader

Det är många som kontaktar oss för att få information om hur det går till när man vill begrava en avliden anhörig i sitt eget hemland. Men i sista änden är det få som faktiskt genomför det. Och den största anledningen till att man väljer att begrava den avlidne i Sverige är att det helt enkelt blir för dyrt.

I Sverige täcks delar av begravningen av begravningsavgiften som är en del av skatten. Men vid begravning utomlands får man stå för alla kostnader själv. Och det är ingen billig historia. Flygbolagen tar i regel betalt efter vikt, och då en dubbel kista med emballage blir tung, kan enbart flygtransporten hamna på upp till 20 000 kronor bara inom Europa. Längre transporter blir ännu dyrare.

Väl på plats i hemlandet får man också räkna med att betala transporter, ceremoni, gravsättning och gravplats.

Krånglig byråkrati

Det är inte bara pengarna som ställer hinder i vägen. Det är också en hel del papper som måste vara iordning. Ett dödsfallsintyg ska översättas och styrkas, passersedel ska finnas, intyg för balsamering och lödningsintyg ska bifogas. Det bör också finnas ett intyg om att det finns en begravningsplats.

Begravning utomlands med urna

Om man vill hålla begravningen i ett annat land men inte har råd att betala för transport av kistan, så finns det ett betydligt mer ekonomiskt alternativ. Det är att låta den avlidne kremeras här i Sverige, och sedan föra hem den avlidne i urnan istället. En urna kan man i många fall få ta med sig som handbagage vilket inte för med sig alls så stora kostnader.

Vad kan Fenix göra?

Känner du att det ligger ett berg av byråkratiska problem i samband med att du vill hålla begravningen utomlands? Då kan vi på Fenix ta hand om det åt dig, så att du kan slappna av. Vi tar fram alla nödvändiga papper, sköter kontakt med ambassad och andra inblandade och du kan koncentrera dig på att förbereda resan och begravningen.

Hör av dig till oss – vi finns på telefonnummer 020-82 82 82. Eller skriv till oss via e-post: kund@fenixbegravning.se

Bor du i närheten är du självklart varmt välkommen att besöka oss på Klarabergsgatan 35 i Stockholm.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss