Stenbrohults kyrka

4.6 i snittbetyg (5 st)

Beskrivning

Aktiv:

Ja

Adress:

Pastorsexp Sockenstugan

Postnummer:

Okänt

Område:

Älmhult

Typ:

Kristen

Byggnadsår:

Okänt

Platsen:

Okänt

Om ni som anhöriga ska ordna en värdig kristen begravning i Diö så är Stenbrohults kyrka en möjlighet. Stenbrohults kyrka tillhör Stenbrohults församling, ingår i Stenbrohult pastorat som ligger i Älmhult kommun. Byggnaden är handikappanpassad, det finns teleslinga, det finns toalett

Omdömen

Omdömen från Google

4.6 i snittbetyg (5 st)
Alf Engdahl, 2018-08-24

"Underbart vacker, rofylld kyrka med fint läge - vid Möckelns strand och nära Linnés Råshult. Måhända är jag partisk, då det är min barndoms kyrka, men nog tillhör den de kyrkor i Sverige som är absolut nödvändiga att besöka?!"

romywebb se, 2017-12-07

"Fantastisk vacker kyrka med behagliga färger inomhus som inger lugn och harmoni. Kyrkan ligger på en kulle med utsikt över sjön Möckeln. Fin stor kyrkogård där det även finns stayn Carl von Linnaeus. Stor parkeringsplats nås direkt från vägen."

Christer Svedell, 2018-09-13

"Fin rofylld Kyrka."

Christina Håkansson Calmerklint, 2017-10-29

"Stenbrohults kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Stenbrohults församling i Växjö stift och Älmhults kommun. Kyrkan ligger vid sjön Möckelns strand i närheten av Linnés Råshult. Ända sedan 1300-talet har en kyrka funnits på platsen. Kyrkan uppfördes 1828 – 1830 i empirestil och invigdes 2 juni 1833 av biskop Esaias Tegnér. Kyrkan består av långhus med kor i väster och kyrktorn i öster. Huvudingången går genom tornets bottenvåning. Tornbyggnaden är försedd med en öppen lanterninmed tornur krönt av en korsglob. Väster om koret ligger en sakristia med avfasade hörn. Kyrkan är uppförd i sten, putsad och vitkalkad. Kyrktaket är belagt med kopparplåt. Interiören som är av salkyrkotyp med tunnvalv präglas av ljus och rymd. Den har genomgått flera förändringar under 1800- och 1900-talet. Korväggen pryddes ursprungligen av målade pilastrar och ett likaledes målat kors med svepduk omgivet av en draperimålning. Den nuvarande altaruppställningen tillkom 1876. 1980 restaurerades interiören som återfick sina ursprungliga färger i blått och guld. Då tillkom även nuvarande fristående altarbord. Vär värt ett besök!"

Christer Eriksson, 2018-11-10

Karta

Platser i närheten

Stenbrohults Kyrkogård
Liatorps församlingshem
Älmhults kyrka
Älmhults Kyrkogård