När någon avlider blir du som är änkling, änka, barn eller annan anhörig ansvarig för att sköta dödsboet. För att kunna göra det behöver du beställa ett dödsfallsintyg från skatteverket.
När en närstående går bort uppstår många praktiska frågor. En av de första sakerna du behöver ordna är ett dödsfallsintyg. Detta dokument är nyckeln till att kunna hantera den avlidnes ärenden och är en viktig pusselbit i den administrativa process som följer efter ett dödsfall. Men vad är egentligen ett dödsfallsintyg, hur får du tag på det och vad används det till?
Vad är ett dödsfallsintyg?
Ett dödsfallsintyg med släktutredning är ett officiellt dokument som utfärdas av Skatteverket. Det visar när en person har avlidit och vilka efterlevande släktingar som finns. Dokumentet fungerar som en legitimationshandling för dödsboet och ger de efterlevande rätt att företräda dödsboet i olika ärenden.
Dödsbevis och dödsorsaksintyg
När någon dör ska alltid en läkare tillkallas. Han eller hon skriver två intyg. Ett dödsbevis, som skickas till Skatteverket som i sin tur meddelar andra myndigheter. Det andra intyget är ett dödsorsaksintyg som skickas till Socialstyrelsen. Som anhörig behöver man aldrig kontakta någon myndighet.
Det finns ett undantag: Enligt begravningslagen ska, om förhållandena vid dödsfallet är sådana att det kan finnas skäl för en rättsmedicinsk undersökning enligt lagen om obduktion m.m. skall den läkare som fastställt att döden inträtt eller som i annat fall ska utfärda dödsbeviset snarast möjligt anmäla dödsfallet till Polismyndigheten.
Istället för Skatteverket ska då dödsbeviset lämnas till polisen. Polisen meddelar Skatteverket om dödsfallet och efter utredningen, om den görs, lämnar man dödsbeviset till Skatteverket tillsammans med ett tillstånd för gravsättning eller kremering.
När Skatteverket har registrerat dödsfallet går det att beställa ett dödsfallsintyg för att kunna sköta dödsboets tillgångar.
Ett dödsfallsintyg innehåller följande uppgifter:
- Den avlidnes fullständiga namn
- Personnummer
- Datum för dödsfallet
- Civilstånd vid tidpunkten för dödsfallet
- Uppgifter om nuvarande eller tidigare make/maka
- Barn till den avlidne
- Om något av barnen inte lever längre visas även barnbarn
Notera att syskon till den avlidne inte visas i dödsfallsintyget. Om du är syskon och behöver styrka din relation till den avlidne behöver du komplettera med andra handlingar, vilket vi går igenom senare i artikeln.
När behöver du ett dödsfallsintyg?
Ett dödsfallsintyg behövs i många sammanhang efter ett dödsfall. Det fungerar som en legitimationshandling som visar att du har rätt att företräda dödsboet. Här är några vanliga situationer där du behöver kunna visa upp ett dödsfallsintyg:
- Vid kontakt med banker för att hantera den avlidnes konton, betala räkningar eller avsluta autogiro
- När du ska hämta ut post och paket som adresserats till den avlidne
- I kontakt med försäkringsbolag för att anmäla dödsfall och begära utbetalning av försäkringar
- För att säga upp abonnemang och prenumerationer som el, internet, TV-tjänster och telefon
- För att säga upp hyresavtal eller andra kontrakt som den avlidne har ingått
- I ärenden hos Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och andra myndigheter
- Vid bouppteckningen, som är en lagstadgad inventering av den avlidnes tillgångar och skulder
De flesta banker, myndigheter och företag kräver att du visar upp ett dödsfallsintyg innan de kan hjälpa dig med ärenden som rör den avlidne. Detta är en säkerhetsåtgärd för att säkerställa att endast behöriga personer får tillgång till den avlidnes uppgifter och tillgångar.
Så beställer du ett dödsfallsintyg
För att få ett dödsfallsintyg med släktutredning behöver du kontakta Skatteverket. Det är enkelt och kan göras av vem som helst – du behöver inte vara nära anhörig för att beställa intyget. Ett dödsfallsintyg räknas som en offentlig handling.
Du beställer intyget genom att:
- Ringa till Skatteverkets kundtjänst på 0771-567 567
- Säg “beställa dödsfallsintyg” i talsvaret så kopplas du till rätt handläggare
- Uppge den avlidnes personnummer
- Intyget skickas sedan till dig med vanlig post, vanligtvis inom några dagar
Vissa aktörer kan beställa dödsfallsintyg direkt via Skatteverkets e-tjänst. Detta gäller begravningsbyråer, banker, försäkringsbolag, pensionsbolag och krematorier. Om du anlitat en begravningsbyrå kan de ofta hjälpa dig med att beställa dödsfallsintyget.
Det är värt att notera att dödsfallsintyg endast kan tas fram för personer som avlidit efter den 1 juli 1991. För dödsfall som inträffade tidigare behöver du vända dig till Riksarkivet.
Förutsättningar för att få ett dödsfallsintyg
För att Skatteverket ska kunna utfärda ett dödsfallsintyg måste dödsfallet vara registrerat i folkbokföringen. Registreringen sker genom att en läkare som konstaterat dödsfallet skickar ett dödsbevis till Skatteverket.
Så här går processen till:
- När någon dör ska en läkare undersöka kroppen och fastställa att döden har inträffat
- Läkaren skriver ett dödsbevis som skickas till Skatteverket
- Läkaren skriver även ett intyg om dödsorsak som skickas till Socialstyrelsen
- Skatteverket registrerar dödsfallet i folkbokföringsdatabasen
- Efter registreringen kan ett dödsfallsintyg utfärdas
Det tar vanligtvis en till två arbetsdagar från det att dödsbeviset kommer in till Skatteverket tills dödsfallet är registrerat i folkbokföringen. Om du försöker beställa ett dödsfallsintyg direkt efter dödsfallet kan det därför hända att Skatteverket meddelar att det ännu inte går att ta fram ett intyg. I så fall behöver du vänta någon dag och försöka igen.
Om dödsfall utomlands
Om dödsfallet inträffar utomlands gäller andra rutiner. I dessa fall behöver du kontakta den svenska ambassaden eller konsulatet i det aktuella landet. De hjälper till med att vidarebefordra information om dödsfallet till Skatteverket i Sverige.
Ambassaden kan även hjälpa till med praktiska frågor som rör hemtransport av den avlidne och kontakter med lokala myndigheter. Det är viktigt att känna till att rutiner och dokumentationskrav kan variera mellan olika länder, så var ute i god tid och be om tydlig information om vilka handlingar som behövs.
Om du är syskon till den avlidne
Som tidigare nämnts visar dödsfallsintyget inte syskon till den avlidne. Om du är bror eller syster till den som gått bort och behöver hantera dödsboet behöver du därför komplettera med ytterligare dokumentation.
I detta fall behöver du, utöver dödsfallsintyget, även beställa ett utdrag från folkbokföringsregistret på era gemensamma föräldrar. Ett sådant utdrag visar föräldrarnas samtliga barn och kan därmed styrka att du är syskon till den avlidne.
För att beställa ett utdrag från folkbokföringsregistret kontaktar du Skatteverket på samma sätt som när du beställer dödsfallsintyget, men ber istället om ett “utdrag ur folkbokföringsregistret” och uppger föräldrarnas personnummer. Det intyget kan också beställas med hjälp av bank-ID genom Skatteverkets beställningstjänst.
Om du inte står i dödsfallsintyget men ska hantera dödsboet
Det kan uppstå situationer där du behöver hantera ett dödsbo trots att du inte är nära anhörig och därför inte står med i dödsfallsintyget. I sådana fall kan du ansöka om ett så kallat vårdnadsintyg hos Skatteverket.
Ett vårdnadsintyg ger dig rätt att företräda dödsboet och kan utfärdas så snart dödsfallet är registrerat hos Skatteverket. Intyget gäller som längst i fyra månader efter dödsfallet, eller fram till att bouppteckning eller dödsboanmälan är klar.
För att få ett vårdnadsintyg behöver du vanligtvis kunna visa att du har en koppling till den avlidne, till exempel genom att du har skött om personen under den sista tiden eller att det inte finns några närmare anhöriga som kan ta hand om dödsboet.
Vad händer efter att dödsfallet registrerats?
När ett dödsfall registreras hos Skatteverket skickas informationen automatiskt till många andra myndigheter och företag. Detta underlättar hanteringen av den avlidnes ärenden eftersom många instanser får kännedom om dödsfallet utan att du behöver meddela dem separat.
Myndigheter och företag får automatiskt information om dödsfallet:
Bland annat de här myndigheterna och företagen:
- Försäkringskassan
- Pensionsmyndigheten
- Centrala studiestödsnämnden (CSN)
- Transportstyrelsen
- De flesta banker
- Många försäkringsbolag
- Vissa elbolag och teleoperatörer
Trots denna automatiska överföring är det ändå viktigt att du själv kontaktar relevanta myndigheter och företag för att avsluta den avlidnes ärenden och abonnemang. I många fall behöver du visa upp dödsfallsintyget vid dessa kontakter.
Det är också viktigt att känna till att utbetalningar från Försäkringskassan och andra myndigheter i de flesta fall upphör automatiskt när dödsfallet registreras. Ersättning från Pensionsmyndigheten betalas ut för hela den månad då dödsfallet inträffade, men upphör därefter.
Dödsfallsintyg och bouppteckning
En av de viktigaste användningsområdena för dödsfallsintyget är vid bouppteckningen. En bouppteckning är en rättslig inventering av den avlidnes tillgångar och skulder, och ska enligt lag upprättas inom tre månader efter dödsfallet.
Dödsfallsintyget med släktutredning utgör en viktig del av underlaget för bouppteckningen eftersom det visar vilka som är dödsbodelägare (arvingar).
Om dödsboet är mycket enkelt och den avlidne har begränsade tillgångar kan en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning. Även i detta fall behövs ett dödsfallsintyg som underlag.
Avslutningsvis
Ett dödsfallsintyg med släktutredning är ett viktigt dokument som visar när en person har avlidit och vilka som är efterlevande. Det fungerar som en legitimationshandling för dödsboet och behövs i många sammanhang efter ett dödsfall – från kontakter med banker och myndigheter till den formella bouppteckningen.
Intyget beställs enkelt genom att ringa till Skatteverket och är kostnadsfritt. För att Skatteverket ska kunna utfärda intyget måste dödsfallet vara registrerat i folkbokföringen, vilket normalt sker inom en till två dagar efter att en läkare skickat in dödsbeviset.
Om du är syskon till den avlidne eller av annan anledning inte står med i dödsfallsintyget men behöver hantera dödsboet, finns det kompletterande intyg och utdrag du kan beställa från Skatteverket.
Genom att förstå vad ett dödsfallsintyg är och hur du får tag på det kan du lättare navigera genom den administrativa processen som följer efter ett dödsfall, och fokusera mer på att bearbeta sorgen och minnas den som gått bort.
Hos Fenix får du hjälp med att beställa dödsfallsintyg
Om du undrar över något när det gäller dödsfallsintyg eller något annat kring begravningsplaneringen, är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig med allt som behövs och du kan planera begravningen utan att känna stress och osäkerhet.
Välkommen att ringa oss alla dagar mellan 08.00 – 20.00 på telefonnummer.
Vanliga frågor om dödsfallsintyg
Vem kan beställa ett dödsfallsintyg?
Vem som helst kan beställa ett dödsfallsintyg med släktutredning. Du behöver inte vara anhörig till den avlidne. Det räcker att du uppger den avlidnes personnummer när du beställer intyget.
Hur lång tid tar det att få dödsfallsintyget?
När dödsfallet väl är registrerat hos Skatteverket tar det vanligtvis 3-5 arbetsdagar att få intyget hemskickat med posten.
Måste jag beställa ett nytt intyg varje gång jag behöver det?
Nej, du kan använda samma dödsfallsintyg för olika ärenden. Det kan vara bra att beställa flera exemplar direkt, eller ta kopior av originalet som du kan bestyrka själv.
Kostar det något att beställa ett dödsfallsintyg?
Nej, det är gratis att beställa dödsfallsintyg från Skatteverket.
Kan jag beställa dödsfallsintyg via internet?
Som privatperson kan du för närvarande inte beställa dödsfallsintyg via internet, utan behöver ringa till Skatteverket. Vissa aktörer som begravningsbyråer och banker har dock tillgång till en e-tjänst för ändamålet.
Vad gör jag om det är fel i dödsfallsintyget?
Om du upptäcker felaktiga uppgifter i dödsfallsintyget bör du kontakta Skatteverket så snart som möjligt för att få uppgifterna korrigerade.