
Estrid Holmer
1926 - 2024
-
Heliga korsets kapell Ängelholm
-
2024-01-26
-
10:30
-
22 hälsningar
Till minne
Älskad saknad
Välkommen att ta avsked av Estrid Holmer i Heliga korsets kapell, Ängelholm 26/1 kl 10.30.
Anmälan till minnesstunden i Hembygdsparken efteråt med förtäring, görs till Harry senast tisdag den 23/1 på mobilnr: 0703–513524.
Dela ett minne
Ge minnesgåva
Hjärt-Lungfonden samlar in och delar ut pengar till livsviktig forskning. Vi arbetar för att fler människor ska få ett längre och friskare liv. Din gåva är livsviktig.
Minnen av Estrid
Anhöriga till Estrid Holmer har skapat denna minnessida så att du enkelt kan dela med dig av dina minnen av Estrid
Tänker på dig idag på allhelgon, finaste farmor. 🩷🩷🩷
Jeanette
02.11.2024Fina farmor, du skulle fyllt 98 år igår.
Hoppas du har det bra i himlen.
Kramar 🩷🩷🩷
Jeanette
22.02.2024Ett sista farväl kära Mor.
Harry
29.01.2024Telegram
Angelina och barnbarnsbarn Elli
27.01.2024Telegram
Lena och Berndt Nilsson och Mattias
27.01.2024Talet till Estrid Holmer på begravningen den 240126
Musikstycke med tankarna som virvlar runt från jord till himmel: Andreas Vollenweider, The years in the forest.
Barndomstid
Estrid var näst äldst av 8 syskon. En storebror, en lillebror och resten var yngre systrar. Tyvärr dog din lillebror i tidig ålder, vilket tog dig hårt. När hon växte upp, fick hon ta stort ansvar för sina syskon då hennes pappa ofta var i väg på olika jobb.
Du brukade säga att du hade 8 olika mammor innan du fyllde 14år. Det var svårt i Norrland och i en barnrik familj att ha tillräckligt med försörjning, så att alla skulle få mat. Därför skickades du ut som piga redan som 8 åring på sommarloven mot att du skulle få mat och senare tjänstgjorde du även som barnflicka till författaren P-O Enqvist även under terminen, då hans mamma var lärarinna på din skola.
Vi tror att det präglade dig väldigt mycket. Du har alltid tagit stort ansvar för familjen och alltid haft något i händerna.
Ungdomstid
Ensidig kost gjorde att du fick skörbjugg och redan som 16-åring tappade du alla tänder och fick börja med löständer. Du var förvånad på ålderns höst, att det finns de som i 60-års åldern hade sina tänder kvar.
Trots löständer, älskade du att sjunga och var med i kör. Vad vi förstår var det en lycklig tid.
När andra världskriget bröt ut, fick du placering med flygövervakning tillsammans med din bror Herbert. Där lagade du mat till beväringarna, men fick även rapportera ibland. Det satt etsat i minnet: Kalle-Erik-David etta-fyra-nolla. Gissar att det var stationens nummer du mindes.
Familj, kärlek och vänskap
19 år gammal träffade mannen i sitt liv, Helge, som 20-åring gifte ni er och fick ett p-piller som heter Elly mellan er i sängen. Din näst yngsta syster, som du hade tagit hand om sedan hon var baby. Ni bodde första tiden hos dina föräldrar, därav den lösningen.
Det dröjde alltså 2 år innan första sonen föddes, Jerry. 2 år senare var det dags för nästa son att titta ut, Harry. Henning kom 4 år senare. Helges längtan efter en flicka var stor, så det blev en sladdis 18 år efter de hade gift sig, Vivianne.
Estrid och Helge hade stora hjärtan och tog hand om en fosterpojke, liksom alla flickor i släkten som råkat ”illa ut” och blivit gravida utan att ha gift sig. De fick en fristad där, när de blivit utestängda från sina familjer.
När ni hade gården, kom alla släktingar på besök på sommaren. Dörrarna stod alltid öppna!
Vuxentid
Vi barn fick olika mammor genom att det var stor åldersskillnad i barnaskaran. Den stränga mamman som höll ordning på 3 busiga pojkar och slet i sin anletes svett på gården som mamma och pappa köpte i Svartjärn. Slutligen gick det inte längre att ha gården kvar, då Helge drabbats av flera hjärtinfarkter.
Pga Helges dåliga syn, blev du den första kvinnan i Västerbotten som tog körkort.
Tre år i Skellefteå, där de hankade sig fram, pappa som förtidspensionär och mamma på tillfälliga jobb. Hon hann även med att läsa in högstadiet och hade planer på att utbilda sig, men ekonomin satte stopp för det.
De flyttade till Solna och mamma fick jobb på Kungliga Krigsskolan Karlberg i köket genom faster Enny. Några år senare började du på Kronobergsbadet på Rikspolisstyrelsen. Här följde en både lycklig tid utan ekonomiska bekymmer och en svår tid med Helges sjukdomar innan han gick bort 1984.
Att din livs kärlek försvann, krossade dig nästan helt. Ni fick nästan 40 år tillsammans, men nu har ni efter ytterligare 40 år åter förenats.
Pensionsålder
Flytten till Ängelholm när du blev pensionär, får till stor del tillskrivas din yngsta syster Maine som efter många år i Australien flyttade hem till Sverige och Ängelholm. Hon uppskattade att få rå om sin syster och de hittade på många roliga saker att göra.
I Ängelholm träffade du även en ny livskamrat, Sigge. Ni hade många trevliga stunder och dansade mycket. Ni hann med 12 år tillsammans innan han gick bort.
Musikstycke med tanke på alla dina år på dansgolvet: Vikingarna instumentalt, Smoke gets in your eyes.
Flytten till Storgatan från Kulltorp, var ett lyckokast. Där var du ute varje dag och pratade människor vid bänkarna. Du kände dig mindre ensam, när du även började på Hjärt- & lungsjukas Bingo och fick många nya vänner. Men mot slutet när du blev rullstolsburen och inte kunde ta dig ut själv, blev du mycket ensam i känslan.
När du slutligen flyttade till äldreboendet Bäckagården, blev det en bra avslutning. Du hann även med en sista flytt till det nybyggna Fridhemslund. Du tyckte det var så spännande att flytta till något nytt och såg fram emot det. Du är saknad av både av personalen och de andra äldre som bor där.
Personligt
Dina egenskaper som väldigt stark kvinna, men även full av kärlek har präglat ditt liv. Det har inte funnits en dag, utan du har tänkt på dina nära och kära. Dock har du haft en strimla i osäkerhet när det gäller dig själv, samtidigt väldigt starka åsikter. Det har varit väldigt spännande att vara nära en komplex människa som dig. Vi har lärt oss otroligt mycket av dina livsläxor, liksom du själv har lärt dig av oss.
Intressen
Du har alltid varit en doer. Det har alltid hänt många saker när du varit med. Både arvet från Norrland, där ingen kroppslig skada skulle komma i vägen för att fortsätta jobba. Men även en slags duktighet, att alltid göra helt fantastisk mat, vara sömmerska, permanenta och klippa alla i byn, plocka bär & svamp, slakta & stycka, virka, ha skinande rent, vända på kronorna osv.
Kopplade du av någon gång, så strök du katten i knäet eller tog hand om de andra djuren. Du saknade mycket alla djur på gården. De nyskurade korna, gardinerna och trasmattorna som du fixat till lagården. Ja, det skulle vara skinande rent även där! Svärmor Emmy tyckte det var väldigt konstigt när hästen knallade in i köket. Det var inte så konstigt, sockerskålen och du var ju där.
När de hade en besökshund som kom till Bäckagården, blev du så glad och harmonisk (Bilden).
Ett sista ord
Nästan 98 år fick du äntligen vila. Återförenas med din man Helge och din son Henning, men även med dina föräldrar, syskon, släkt och vänner.
Kära Estrid!
Vi kommer att sakna dig här på jorden, du färgstarka, glittrande och glimmande mamma, syster, farmor och farmorsmor. Ditt minne ska finnas levande i våra hjärtan, liksom din humor och glada skratt. Du har haft ett både svårt och rikt liv!
Vi saknar dig!
Musikstycke med tanke på att du sjöng i kör; Lunds studentsångare, Så skimrande var aldrig havet.
Vivianne och Tommy
26.01.2024Tackar för en fin och varm begravning och minnesstund idag. Det var fint att se er alla.
Finaste farmor villa i frid. Du har fått leva ett långt och rikt och händelsefullt liv.
Många kramar från Jeanette, Ulf och Philip
🩷🩷🩷🩷🩷
Jeanette
26.01.2024Telegram
John-Inge Hilmersson med familj
26.01.2024Telegram
Lars och Annika
26.01.2024