Gäst på begravning

Anmäl dig till en begravning, ge gåvor och läs om begravningar & traditioner som gäst


Anmälan till minnesstund

  • Kontakta mig för ytterligare hjälp
 
Skicka Återställ

Last Fenix Funerals

When someone you love becomes a memory… that memory becomes a treasure.


Jane McSmith
Jane McSmith
12/02/1945 - 09/11/2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa.
Sam Murry
Sam Murry
12/02/1945 - 09/11/2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa.
John Simson
John Simson
12/02/1945 - 09/11/2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa.
Lisa McSmith
Lisa McSmith
12/02/1945 - 19/11/2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa.
Jane McSmith
Jane McSmith
12/02/1945 - 09/11/2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa. Fusce posuere, magna sed pulvinar ultricies, purus lectus malesuada libero, sit amet commodo magna eros quis urna. Nunc viverra imperdiet enim. Fusce est. Vivamus a tellus. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Proin pharetra nonummy pede. Mauris et orci. Aenean nec lorem. In porttitor. Donec laoreet nonummy augue. Suspendisse dui purus, scelerisque at, vulputate vitae, pretium mattis, nunc. Mauris eget neque at sem venenatis eleifend. Ut nonummy. Fusce aliquet pede non pede. Suspendisse dapibus lorem pellentesque magna. Integer nulla. Donec blandit feugiat ligula. Donec hendrerit, felis et imperdiet euismod, purus ipsum pretium metus, in lacinia nulla nisl eget sapien. Donec ut est in lectus consequat consequat.
Anmälan till minnesstund
Blommor


Kondoleans

Så lämnar du kondoleans

Att lämna sina kondoleanser innebär att man meddelar anhöriga om att man deltar i sorgen av den avlidne. Det kan göras på olika sätt.

Kondoleansblommor

De flesta väljer att ge en bukett blommor med ett litet kort som kondoleans i samband med dödsfallet. Dessa blommor betyder att man tänker på de anhöriga i en svår stund. Blommorna i sig kan se ut hur som helst och det finns inga bestämda etikettsregler idag.

Skriftlig kondoleans

En del väljer att skicka en skriftlig kondoleans antingen som kort, brev eller e-post. Då brukar man beklaga dödsfallet och skriva något personligt. Man kan till exempel skriva: ”Varma kramar”, ”Vi tänker på er” eller ”Våra tankar är med er”, men också knyta an till något minne man delar så som: ”Jag beundrade din mamma för hennes närhet till er i familjen”

Telefonkondoleans

Om man är nära de anhöriga så är det vanligt att man slår en signal för att uttrycka sin sorg och sitt stöd. Om man inte är speciellt nära den avlidne eller anhöriga så väljer många att inte ringa i samband med dödsfallet.

Blommor


Minnesgåva

Så ger du en minnesgåva

När någon går bort så är det vanligt att man hedrar den avlidne genom att man ger en summa pengar till en välgörenhetsorganisation.

Så funkar det

Det står en fritt att lämna en gåva till valfri organisation, men det är vanligt att anhöriga skriver ut vilken organisation som de önskar att ger en gåva till i dödsannonsen eller inbjudan. Man kan lämna en gåva här på Fenix eller direkt till respektive välgörenhetsorganisation. När du lämnar en gåva så anger du oftast:

• Namn på den avlidne
• Var och när begravningen äger rum
• Vem gåvan är ifrån
• Eventuell hälsning
• Vart minnesbladet skall skickas

Lämna minnesgåva

Hit skickar du minnesbladet

Oftast skickar gåvomottagaren ett minnesblad till de anhöriga där det framgår vem som skänkt gåvan och du kan so givare välja vart minnesbladet ska skickas. Ange i första hand anhörigas adress, men om du saknar det så kan du också skicka minnesbladet till oss så att vi kan vidarebefordra det till anhöriga. Tidigare var det vanligt att man läste upp minnesbladen på minnesstunden, men då det är vanligt att alla minnesblad inte kommit fram så görs ofta detta inte längre.

Vår adress:
Fenix begravning AB
Klarabergsgatan 35
111 21 Stockholm

Blommor


Begravningsblommor

Ceremoniblommor

Det är vanligt att man som gäst beställer en blomma till ceremonin som placeras framme vid altaret. Man kan exempelvis beställa stående dekorationer, liggande buketter och kransar. Många väljer också att skriva en blomsterhälsning – t.ex. ”Vila i frid” eller ”Vi saknar dig” och namnen på de som ger blomman. Exempel på dessa blommor ser ni här på sidan.

Handblommor

När man går på ceremonin så hör det till kutymen att ha med sig en handblomma till avskedet då man lägger en blomma på kistan. Avskedet är egentligen en del av en kyrklig begravning, men mycket vanligt oavsett typ av begravning. En handblomma är oftast en enkel ros med ett grönt blad, men andra blommor och även mindre buketter kan förekomma.

Beställ blommorna i förväg

Oavsett vilken typ av begravningsblomma som du vill beställa så gör du det enkelt via oss. Vi levererar alltid blommor kostnadsfritt, eftersom vi ändå finns på plats inför ceremonin. Vi garanterar också att blomman levereras till både rätt tid och plats. Om du beställer en ceremoniblomma så finns den på plats vid altaret och om du beställer en handblomma så finns den vid entrén när du kommer. Beställ gärna blommorna någon dag innan ceremonin så att vi garanterat hinner ordna dem.

Se alla blommor

Blommor


Begravningen

Anmälan till minnesstund

Det är vanligt förekommande att det bjuds till minnesstund efter begravningen. Om så är fallet, meddelas det ofta i dödsannonsen eller genom personliga inbjudningar. Man anmäler sitt deltagande till minnesstunden innan begravningen – ofta via begravningsbyrån.

Kläder på begravning

Idag är det vanligt med olika typer av klädsel på olika begravningar. Om inget anges så är det alltid säkrast att klä sig i mörka kläder så som kostym och klänning i svart, mörkblått eller mörkgrått. Om ljus eller valfri klädsel anges så innebär det stor frihet även om många ändå undviker pastellfärger.

När man anländer

Man bör anlända i god tid till begravningen, vilket oftast innebär att man är på plats ca 15 minuter innan ceremonin börjar. Tänk på att man alltid ska komma i tid till begravningen och anpassar sin planering efter det.

När du går in i ceremonilokalen

Hur man ska sitta i ceremonilokalen beror på om anhöriga valt formell placering eller ej. Om formell placering gäller så sitter närmast anhöriga till höger och övriga gäster till väster. Det hör till kutymen att sitta i fallande ordning. Mer avlägsna släktingar sätter sig ofta bakom familjen till den avlidne. Vänner och bekanta, samt arbetskamrater sitter på motsatt sida. Ceremonivärden hjälper dig med information om vart du ska sitta. Om ett program har tryckts så får du det med dig och likaså om du beställt en handblomma som ska finnas på plats.

Att bära kistan

Vid jordbegravning är det vanligt att fyra till sex personer bär kistan in och ut ur ceremonilokalen. Detta kan göras av gäster till begravningen eller av inhyrda bärare. Att bära kistan är ett hedersuppdrag och det är vanligt att det görs av någon närstående.

Avskedet

Avskedet är då respektive gäst tar sitt avsked vid kistan. Vid kremationsbegravning så sker detta i ceremonilokalen och vid jordbegravning så sker det vid kistan. Det är vanligt att man tar sitt avsked i fallande ordning givet hur nära den avlidne man var – anhöriga går alltid först. Om man har med sig en handblomma så läggs den på kistan.

När du lämnar ceremonilokalen

Närmast anhöriga går ut från ceremonilokalen först och vid jordbegravning så går närmast anhöriga efter kistan. Övriga i kyrkan fyller i båda fallen därefter på och lämnar ceremonilokalen.

Minnesstunden

Minnesstunden är då alla träffas för att äta och dricka något efter begravningen. Det kan vara en enkel bjudning, i den dödes hem, eller hos nära anhöriga, alternativt i ett församlingshem. I vissa fall kan gäster välja att säga några ord i samband med begravningen, men det är inget krav. Minnesstunden vara ofta under två timmar.