Sjöbegravning

Sjöbegravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 34 betyg

Sjöbegravning är ett alternativ för gravsättning som blir allt vanligare. För varje år som går växer antalet ansökningar hos Länsstyrelsen om att få sprida aska i naturen. Och ofta väljer vi att gravsätta askan till sjöss.

Sjöbegravningar förr i tiden

båt inför sjöbegravningBegravningar till havs har funnits ända sedan människan för första gången började ge sig ut på haven i sina båtar. När någon dog på sjön hade man i regel inget val, annat än att låta kroppen efter den avlidne sjunka ner i havets djup. Att låta en död person ligga kvar på båten i dagar eller veckor lät sig helt enkelt inte göras.

Man ansåg sig tvungna att hålla en riktig begravningsceremoni till en förolyckad sjöman. I annat fall fanns risken att personen återvände för att hemsöka fartyget.

Enligt en gammal sed lade man ofta ett silvermynt i munnen på den avlidne. Troligen bottnar denna tradition i den gamla tron att Karon, färjkarlen, rodde de döda över floden Styx. Silvermyntet skulle garantera att den döde kunde betala för överresan.

Numera är det inte så vanligt att man begraver döda till havs genom att sänka hela kroppen i vattnet, även om det fortfarande förekommer.

sandurna till sjöbegravning

Spridning av aska i havet

När man talar om sjöbegravningar idag är det främst askspridning man syftar på. Det har blivit ett allt populärare alternativ till att gravsätta den avlidne i till exempel en minneslund eller askgravlund. Det är många som önskar att bli begravda till havs – antingen för att de anhöriga ska slippa besväret med att sköta om en grav eller helt enkelt för att man älskar havet.

Tillstånd krävs för sjöbegravningen

Man får inte sprida askan efter en avliden riktigt hur som helst. Det är t.ex. inte tillåtet nära sjöar och vattendrag, eller för nära bebyggelse. Därför måste man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen om man vill sprida askan i naturen eller till havs.

Man kan inte ansöka om askspridning i förväg, det vill säga medan man fortfarande är i livet. Inte heller får du skicka in ansökan utan att ta reda på om någon av de närstående eller anhöriga till den avlidne motsätter sig att askan sprids i havet.

Så här gör du om du vill sprida askan till sjöss

  1. Kontakta oss på Fenix för att boka en begravning
  2. Planera begravning med hjälp av vårt planeringsverktyg eller genom att ringa oss
  3. I steg 3 väljer du ”den avlidne vill bli kremerad och spridd i naturen”
  4. Välj ut den plats där du vill sprida askan och när det ska ske
  5. Skicka ansökan i god till Länsstyrelsen

De dokument som ska bifogas till ansökan är:

  • En skalenlig karta eller ett sjökort där du markerat den plats där ni vill att askan ska spridas
  • Dödsfallsintyg och släktutredning från Skatteverket

Dessutom kan Länsstyrelsen begära in andra dokument:

  • Markägares medgivande till att sprida askan
  • Fullmakt för eventuellt ombud
  • Annat intyg om dödsfallet. Detta gäller för personer som inte har ett svenskt personnummer

Ansökan kan skickas in elektroniskt via Länsstyrelsens e-tjänst. Men det går lika bra att sicka in den som vanligt brev på posten. Ansökan kan skickas in tidigast tre månader före den planerade spridningen av askan.

Hur fungerar ceremonin vid en sjöbegravning?

Precis som vid vanliga begravningsceremonier varierar det hur ceremonin ser ut vid en askspridning till havs. Vissa håller det enkelt och kort, med några få psalmer, sånger eller dikter medan andra utformar en ceremoni i likhet med en traditionell ceremoni i kyrkan.

Vissa rederier specialiserar sig på att erbjuda turer ut på havet för anhöriga som vill sprida askan efter en anhörig till havs. Ibland serveras kaffe och kakor på utresan, och på vägen tillbaka middag med efterföljande gravöl.

Vill man ha en lite enklare ceremoni finns det många som erbjuder turer ut till havs. Bland dem hittar vi Sjöräddningssällskapet som ofta anlitas för ändamålet.

Sprida aska? Fenix hjälper dig

Vill du ordna en sjöbegravning, men är osäker på hur du ska bära dig åt? Hör av dig till oss så hjälper vi dig! Våra rådgivare finns till hands alla dagar i veckan mellan 8.00 och 20.00. Hos oss får du goda råd, och vi kan även hjälpa till med allt det praktiska i samband med begravningen.

Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss